PARADIŽNIK. Sadje ali zelenjava?



PARADIŽNIK. Sadje ali zelenjava?

Prišla je jesen. Tisti ki imamo doma vrt lahko še uživamo v njegovih sadovih. Pred dnevi se je v naši hladilnici razvila debata o paradižniku. Je paradižnik sadje ali zelenjava? Kaj mislite vi? Čeprav se sezona paradižnika se počasi končuje, smo ga malo raziskali.

Pri nas v rastlinjaku smo imeli letos štiri različne vrste paradižnikov, naš najljubši pa je še vedno Daterino. Latinsko paradižniku rečemo Solanum lycopersicum izvira pa iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike. Leta 1523 naj bi ga pripeljal v Evropo španski konkvistador, španci pa so plodove označili za strupene in rastlino uporabljali za okras.
Paradižnik je enoletna rastlina z cvetovi rumene barve. Nas pa najbolj zanimajo plodovi. Vsebuje okoli 94% vode, okoli 1% beljakovin, 0,3% maščob in 4% ogljikovih hidratov. Vsebuje pa tudi veliko vitamina A in C. Vsebuje tudi minerale v sledeh (kalcij, magnezij, železo).

Kaj daje paradižniku rdečo barvo? To je snov likopen, ki ima lastnost, da se z dviganjem temperature intenzivnost rdeče barve povečuje.


Torej sadje ali zelenjava?
Ali določeno živilo uvrščamo med sadje ali zelenjavo, je odvisno od tega, ali se o njem razpravlja v kulinaričnem ali botaničnem smislu. Botanična razvrstitev temelji na strukturi in funkciji rastline, kulinarična razvrstitev pa temelji na uporabi okusa in vrsti recepta.

Še nekaj zanimivosti:

  • Največji paradižnik so leta 2000 vzgojili v Lancashireu v Veliki Britaniji. Dolžina najdaljšega poganjka je bila kar 19,8 metra.
 
  • Najtežji stehtani paradižnik na svetu je bil težak 3,51 kg, vzgojil pa ga je Gordon Graham v Edmondu v Oklahomi leta 1986.
 
  • Paradižnik je zelo nizkokalorično živilo, saj 100 g vsebuje le približno 17 kalorij ali 73 kJ, zato je zelo uporaben v nizkokaloričnih dietah.
 
  • V mondenem francoskem dvorcu La Bourdaisiere vsako jesen pripravijo poseben festival, kjer pridelovalci z vsega sveta razstavljajo svoje pridelke – paradižnike najrazličnejših oblik in barv, in tudi okusne izdelke. 
 
  • V španskem mestecu Bunol že več kot 70 let na zadnjo sredo v avgustu organizirajo priljubljeni festival La Tomatina, na katerem vsako leto sodeluje okrog 20 tisoč ljudi. Gre za obmetavanje z paradižnikom.
 
Če se vam je pa sedaj zaluštal domač paradižnik iz našega vrta pa lahko hitro kliknete tukaj.